Τετάρτη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο Άγιο Όρος από 21 έως 24 Οκτωβρίου 2006


Από 21 – 24 Οκτωβρίου 2006 επισκέφθηκε το Άγιο Όρος η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Τον συνόδευαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μοσχονησίων κ. Απόστολος και Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίος, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Γ. Καλατζής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Κασίμης και άλλοι επίσημοι. Παρέστησαν επίσης οι Σεβ. Μητρ. Ιερισσού και Αγίου Όρους κ. Νοκόδημος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, πρ. Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος και ο επίσκοπος Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομος.
Στη Δάφνη τον υποδέχθηκε ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέροντας Βαρνάβας Βατοπαιδινός, ο οποίος τον προσεφώνησε και καλοσώρισε, μετά της Ιεράς Επιστασίας.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή και δοξολογία στον πάνσεπτο ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, παρουσία όλων των Καθηγουμένων και Αντιπροσώπων των ιερών μονών, όπου μίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας αρχιμ. Πρόδρομος.
Την επομένη πραγματοποιήθηκε συλλείτουργο, όπου μίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων αρχιμ. Ναθαναήλ. Μετά τη Λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Άξιόν Εστι πέριξ του ναού, τελέσθηκε αγιασμός κι ετέθη θεμέλιος λίθος για την ανοικοδόμηση του νέου Αντιπροσωπείου τηςΙεράς Μονής Εσφιγμένου. Στη συνέχεια στην Ιερά Κοινότητα πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Διπλή Ιερά Σύναξη όπου μίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα αρχιμ. Τύχων. Κατά το επακολουθήσαν επίσημο γεύμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Κοινότητος μίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου αρχιμ. Εφραίμ.
Το εσπέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη μετά της συνοδείας του στη γειτονική Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου όπου ετέλεσε τον αγιασμό μετά την ανακαίνιση και αγιογράφηση της τράπεζας της Μονής.
Την επομένη μετέβη στις Ιερές Μονές Καρακάλλου, Φιλοθέου, όπου εγευμάτισε, Χιλανδαρίου και Κωνσταμονίτου, όπου αντηλλάγησαν θερμοί λόγοι, δώρα κι εγκάρδιοι χαιρετισμοί.
Την επομένη, 24.10.2006, επισκέφθηκε την Αθωνιάδα Ακαδημία και επικοινώνησε με καθηγητές και μαθητές της σχολής και κατόπιν αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη.
Κατά γενική ομολογία η επίσκεψη του Παναγιωτάτου υπήρξε επιτυχής.
Περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ
αρ. 105/ Ιανουάριος - Μάρτιος 2007
σελ. 189-190

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου