Σάββατο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους



Πραγματοποιείται, κατά την 20η Οκτωβρίου 2019, η Επίσημος Υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κατά την τάξιν, υπό της Διπλής Συνάξεως στις Καρυές του Αγίου Όρους. Εν πομπή, όλοι κατευθύνθηκαν εις τον πάνσεπτον ναόν του Πρωτάτου, όπου χοροστατησε ο Πατριάρχης στην επίσημη Δοξολογία, πλαισιούμενος από τον Πρωτεπιστατης Γερ. Συμεών Διονυσιατη, την Ιερά Επιστασία, τους Καθηγουμένους των Ιερών αγιορείτικων Μονών, τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους, εκπροσώπους στρατιωτικών αρχών, αγιορείτες μοναχούς και προσκυνητές. 
Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Καθηγούμενος της ι.μ. Διονυσίου Αρχιμ. Πέτρος. Ο Παναγιώτατος αντιφώνησε, τονίζοντας την υπερχιλιετη σχέση της Μητρός Εκκλησίας με την Αθωνική πολιτεία. «Η αγιότητα είναι η πεμπτουσία αυτού του τοπου» και οι Άγιοί μας είναι ότι πολυτιμότερο έχει η Εκκλησία»τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης. Η Κωνσταντινουπολίτης Εκκλησία προσεύχεται για τους αγιορείτες μοναχούς και ανήγγειλε την αναγραφή στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας τους αγιορείτες οσίους, Δανιήλ κατουνακιωτη, Ιερωνύμου Σιμωνοπετριτη, Ιωσήφ του Ησυχαστου, Εφραίμ Κατουνακιωτη.
Ακολούθως, μετά την χαρμόσυνη αναγγελία της αναγραφής στο Αγιολόγιο των 4 σύγχρονων Αγιορειτών γερόντων και την αναμνηστική φωτογρσφια, ανέβηκαν άπαντες στο Συνοδικό της Ιεράς Κοινότητος για το καθιερωμένο αγιορειτικό κερασμα.
«Είναι η έβδομη φορά που έρχομαι στο Άγιον Όρος» είπε ο Παναγιώτατος. Αλλά και θύμισε Πατριάρχες που έζησαν ή κατέφυγαν στο Άγιον Όρος και έγραψαν ιστορία, όπως ο Ιωακείμ ο Γ’
Παρίσταντο οι Καθηγούμενοι Μέγιστης Λαύρας Πρόδρομος, Βατοπαιδίου Εφραίμ, Δοχειαρίου Αμφιλόχιος, Χιλανδαρίου Μεθόδιος,  Κουτλουμουσίου Χριστόδουλος, Φιλοθέου Νικόδημος, Εσφιγμένου Βαρθολομαίος, Διονυσίου Πέτρος, Σταυρονικήτα Τύχων, Γρηγορίου Χριστόφορος, Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίος, εκπρόσωποι της Μονής Ξηροποτάμου και της Μονής Αγίου Παύλου και η Αθωνιάδα Σχολή.
Θα ακολουθήσει σύντομη προσκυνηματική επίσκεψη του Πατριάρχου στο Κονάκι της Ιεράς Εσφιγμένου και αναχώρηση δια την Κουτλουμουσιανή Σκήτη Αγ. Παντελεήμονος, όπου θα λάβει χώρα προσκύνημα στο Κυριακόν και δείπνο στο Κελλί του Ιερού Χρυσοστόμου.






















ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΦΩΤΟ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΔΟΣ – ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου